Obilježavanje Međunarodnog dana žena

Važnost samopoštovanja u psihosocijalnoj prilagodbi slijepih i slabovidnih osoba

Povodom Međunarodnog dana žena, u Udruzi slijepih Dubrovačko neretvanske županije djelatnica Odjela za mentalno zdravlje u Službi za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije prof.pedagogije Martina Jerinić Njirić,održala je interaktivnu radionicu “Važnost samopoštovanja u psihosocijalnoj prilagodbi slijepih i slabovidnih osoba.”Važan aspekt psihosocijalne prilagodbe slijepih i slabovidnih osoba je razvoj pozitivne slike o sebi koja predstavlja niz stavova koje pojedinac ima o sebi, a koji mu pomažu oblikovati identitet i jačaju samopoštovanje. Slika o sebi uvjetuje naša očekivanja i motivira naše ponašanje u osobnom, profesionalnom i socijalnom životu. Pozitivan pojam o sebi uobičajeno je povezan sa sposobnošću suočavanja i prevladavanja posljedica invaliditeta. Daje pozitivan pogled na život, zadovoljstvo i utječe na njegov angažman.

S obzirom na to da je vid dominantno ljudsko osjetilo putem kojega primamo većinu informacija, nažalost slijepe i slabovidne osobe zakinute su za određena iskustva i doživljaje u odnosu na osobe koje vide. Oštećenje vida predstavlja gubitak za pojedinca koji se mora prilagoditi na nove i različite okolnosti. Sama prilagodba na gubitak ili oštećenje vida, pogotovo ako se oštećenje dogodi u kasnijoj dobi, može biti posebno teška.

Međutim, samo oštećenje vida ne mijenja osobnost čovjeka, već mijenja način kako osoba doživljava i vidi samu sebe. Kada pojedinac prihvati oštećenje kao dio sebe, spreman je dalje uspješno nastaviti sa svojim životom, postavljati ciljeve i planove za budućnost, uključiti se u društvo. Dobro prilagođene osobe imaju visoko samopoštovanje, zadovoljne su i vole same sebe.

103

Misija udruge slijepih Dubrovačko - neretvanske županije

je promicanjem i provedbom antidiskriminacije, jednakih mogućnosti i univerzalnog dizajna pridonijeti afirmaciji slijepih osoba u Dubrovačko - neretvanskoj županiji te u Republici Hrvatskoj.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Login

Please login using your credentials recived by email when you register.


Zaboravili ste lozinku? |  Zaboravili ste korisničko ime?

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×