Obilježavanje Međunarodnog dana žena

Dana 08.ožujka 2017.godine u prostorijama Udruge slijepih Dubrovačko neretvanske županije djelatnice Službe za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije održale su predavanje o važnosti unosa kuhinjske soli u organizam.
Liječnica Ankica Džono Boban i nutricionistica Marija Vezilić su upoznale članice o opasnostima prekomjernog unosa soli u organizam.
Prekomjeran unos kuhinjske soli dovodi do povišenog krvnog tlaka povećavajući rizik za razvoj srčanih, moždanih i bubrežnih bolesti.
Prosječan dnevni unos kuhinjske soli odraslih osoba u Hrvatskoj iznosi čak 11,6g, što je više od dvostrukog preporučenog dnevnog unosa. Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije dnevni unos kuhinjske soli ne bi smio biti veći od 0,5g.
Prednosti smanjenog unosa kuhinjske soli u svakodnevnoj prehrani pridonosi boljoj kontroli krvnog tlaka, smanjuje potrebne doze lijekova i u konačnici rezultira smanjenjem broja oboljelih i umrlih od posljedica povišenog krvnog tlaka – „tihog ubojice"
Djelatnice Zavoda su savjetovale članice na koji način smanjiti unos kuhinjske soli.
-Ograničiti unos hrane koja sadrži puno kuhinjske soli (slanina , šunka ,suho meso,čipsevi,slane kokice, kobasice, salame, usoljena riba, sirevi)
-Provjeriti količinu kuhinjske soli u hrani kod koje pojedine robne marke sadrže veći udio soli:gotova jela, juhe iz vrećice, pizze, umaci, mješavina začina,kolači, kruh i pekarski proizvodi
-Izabrati hranu koja sadrži malo kuhinjske soli(svježe , sušeno ili smrznuto voće i povrće, svježi kravlji sir, ementaler , mozzarella, jogurt, jaja, svježa riba, svježe meso, perad, sjemenke , orasi, žitarice za doručak sa smanjenim udjelom kuhinjske soli.
Ovo je bila još jedna u nizu radionica o promicanju zdravlja za članove udruge i nastavak suradnje udruge i Zavoda za javno zdravstvo. Nakon domjenka svim prisutnim ženama predsjednica je poklonila crvenu ružu.

-11.ožujka 2017.godine Udruga slijepih Dubrovačko neretvanske županije održala je redovnu godišnju Skupštinu na kojoj su usvojena sva izvješća i planovi: financijsko izvješće i izvješće o radu za proteku godinu, kao i izvješće Nadzornog odbora za 2016.godinu.Usvojen je Plan za 2017.godinu i Financijski plan za 2017.godinu.

S poštovanjem.
Predsjednica
Rosa Matić

Misija udruge slijepih Dubrovačko - neretvanske županije

je promicanjem i provedbom antidiskriminacije, jednakih mogućnosti i univerzalnog dizajna pridonijeti afirmaciji slijepih osoba u Dubrovačko - neretvanskoj županiji te u Republici Hrvatskoj.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Login

Please login using your credentials recived by email when you register.


Zaboravili ste lozinku? |  Zaboravili ste korisničko ime?

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×