EVALUACIJSKO IZVJEŠĆE O RADU ZA 01.01.– 31.12.2016.g.

Udruga slijepih Dubrovačko neretvanske županije broji 140 članova.

Aktivnosti Udruge od 01.01.2016.g. do 31.12.2016.g.

-Svim članovima Hrvatske knjižnice za slijepe plaćena je godišnja članarina kako bi mogli slušati knjige i časopise.
-19.01.2016.g. dostavili smo Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva financijsko i opisno izvješće o provedbi Institucionalne podrške za 2015.godinu.
-22.01.2016.g potpisali smo Ugovor s Ministarstvom socijalne politike i mladih za program «Videći pratitelj» za 2016.godinu.
-01.02.2016.g. dostavili smo program javnih potreba u socijalnoj skrbi Dubrovačko neretvanskoj županiji za 2016.g i financijsko i opisno izvješće za 2015.godinu.
-29.01.2016.g. potpisali smo Ugovor o sufinanciranju programske djelatnosti javnih potreba u socijalnoj skrbi Općine Župa dubrovačka za 2016.g. i dostavili opisno i financijsko izvješće za 2015.godinu.
-22.02.2016.g. dostavili smo financijsko i programsko izvješće za 2015.godinu Gradu Dubrovniku – Upravnom odjelu za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo.
-08.ožujka u prostorijama Udruge slijepih djelatnice Službe za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije održale su predavanje o važnosti pravilne prehrane, utjecaj prehrambenih navika i tjelesne aktivnosti na održavanje poželjne tjelesne težine , te o debljini kao riziku za zdravlje. Članicama Udruge izmjerena je razina šećera i kolesterola u krvi, arterijski krvni tlak, indeks tjelesne mase i udio masnog tkiva u ukupnoj masi, a na temelju dobivenih nalaza svaka članica dobila je individualno savjetovanje. Ovo je bila još jedna u nizu radionica o promicanju zdravlja za članove udruge i nastavak suradnje udruge i Zavoda na kontinuiranom podizanju svijesti o čimbenicima rizika za zdravlje te kako se nositi i kako smanjiti potencijalne zdravstvene rizike.
-10.03.2016.djelatnica udruge sudjelovala je na na prvom regionalnom sastanku u okviru Programa unapređenja djelovanja i izobrazbe za sve udruge korisnice Institucionalne podrške Nacionalne zaklade u Splitu u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.Cilj ovog Programa je utvrđivanje mogućnosti unapređenja djelovanja te održivosti udruga korisnica Institucionalne podrške kroz mogućnost komunikacije i sagledavanja potencijala udruga i s tim povezanih specifičnih oblika podrške Nacionalne zaklade.
-18.03.2016.godine održana je Skupština Hrvatskog saveza slijepih u Zagrebu. Na Skupštinu je upućena zastupnica u Skupštini Rosa Matić s pratnjom.
-30.03.2016. Dubrovačko neretvanska županija je pozvala sve udruge na potpisivanje ugovora iz područja zdravstva i socijalne skrbi za 2016.godinu. Tom prigodom župan je naglasio važnost i značaj rada udruga koje skrbe o najpotrebitijima te ih je pohvalio za njihov rad.
- 09.04.2016.godine održana je redovna godišnja Skupština udruge. Jednoglasno su prihvaćena sva Izvješća za 2015.godinu kao i Plan i program rada za 2016.godinu.
-od 15. do 17. travnja 2016.godine Udruga slijepih bila je domaćin 32. Dalmatinskih igara za slijepe koji su se natjecali u pikadu i šahu. Na igrama su sudjelovale udruge slijepih iz Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika. Naša članica Rosa Matić osvojila je srebrnu medalju u pikadu kategorija «B». Na natjecanju su sudjelovala još dva naša člana Jadranka Zvone u pikadu «B» kategorije i Ivica Rodin u pikadu kategorije «A».U subotu naše goste smo poveli na izlet na Lokrum.Udruga se ovim putem zahvaljuje donatorima bez čije pomoći se ne bi mogle realizirati ove tradicionalne Dalmatinske igre ( Zaklada Blaga djela, Rezervat Lokrum, Grad Dubrovnik, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Općina Župa dubrovačka)
-Povodom Uskrsnih blagdana Hrvatski savez slijepih odobrio je Uskrsnicu od 500,00 kuna za jednog člana kojemu je ta pomoć najpotrebnija. Udruga je odlučila da se pomogne članici Andrei Leventić.
-18.05.2016. djelatnica udruge prisustvovala je sastanku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za sve korisnike Institucionalne podrške u Zagrebu u Hotelu Dubrovnik. Raspravljalo se o načinu prevladavanja prestanka daljnjeg financiranja korisnika Institucionalne podrške s ciljem utvrđivanja potrebnih promjena u okviru mogućnosti daljnjeg financiranja.Vlada Republike Hrvatske je na telefonskoj sjednici održanoj 22. travnja 2016.godine usvojila novu Uredbu o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara za sreću 2016.godine.Sredstva za financijske podrške Nacionalne zaklade u ovoj godini smanjena su za gotovo 52% što će se odraziti i na odobrene financijske podrške u ovoj godini.
-14.09.2016.Udruga se prijavila na Javni poziv za predlaganje projekata iz područja socijalne skrbi za 2017.godinu Grada Dubrovnika, a 27.07.2016.g. predala polugodišnje opisno i financijsko izvješće Gradu Dubrovniku za razdoblje 01.01.-30.06.2016.g.do 31.07.2016.g.
-04.07.2016.g.Udruga je poslala zahtjev Općini Blato za isplatu proračunskih sredstava u iznosu od 1.000,00 kuna za 2016.godinu.
-06.07.2016.g.Udruga je poslala polugodišnje izvješće za Poziv za prijavu trogodišnjeg programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom ( 2016.g.- 2018.g.)
-Udruga je snosila troškove ljetovanja u odmaralištima za slijepe u ERKS Premanturi u Puli i u Odmaralištu Požega na Prviću.
-04.10.2016.g. Udruga je poslala Općini Župa dubrovačka Program javnih potreba u socijalnoj skrbi za 2017.godinu kao i izvješće u utrošenim sredstvima za polugodišnje razdoblje od 01.01.-30.06.2016.g.
-27.08.2016. Udruga je dostavila Izvješće o provođenju programskih aktivnosti i potrošnji dobivenih sredstava u prvom polugodištu od 01.01.-30.06.2016.g. Dubrovačko neretvanskoj županiji.
-28.09.2016.g. imali smo terenski obilazak predstavnika Zaklade «Kajo Dadić» iz Splita, na temelju Sporazuma o suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, a sukladno članku 5. Ugovora o dodjeli financijskih sredstava . Andrej Mardešić je proveo terensko praćenje odobrenih programa, te neposrednu kontrolu provedbe programa «Videći pratitelj slijepih članova» za razdoblje od 01.01.-30.06.2016.g., koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.
-Udruga je na sjednici Izvršnog odbora odlučila da se posjeti grad heroj Vukovar u periodu od 06.-09.10.2016.godine.
Troškovi putovanja su bili 51.740,00kuna.U suradnji s putničkom agencijom Autotrans d.o.o. iz Cresa , Podružnica Split, realizirali smo ovo putovanje. Financijsku potporu su nam pružili . Grad Dubrovnik,Dubrovačko neretvanska županija, Rezervat Lokrum, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Zaklada Blaga djela, Valamar riviera d.d., Atlantska plovidba Dubrovnik, Lions club Libertas, Pemo i građani svojim donacijama.
- 14.listopada 2016.g. udruga je obilježila Međunarodni dan bijelog štapa u prostorijama udruge prigodnim domjenkom. Predsjednica Rosa Matić je i ove godine nazočne upozorila na dugogodišnje probleme slijepih osoba u čitavoj Hrvatskoj.Problem inkluzivnog dodoatka, koji je najmanji u Evropi, sustavno financiranje udruge koje još uvijek nije regulirano, problem obrazovanja, zapošljavanja kao i problem nepostojanja Centra za rehabilitaciju slijepih.
-18.10.2016.g. održan je sastanak Povjerenstva za osobe s invaliditetom u prostorijama UO za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo.Na sastanku je dogovoreno obilježavanje dana osoba s invaliditetom u Hotelu Hilton Imperial , a udruga Poseban prijatelj će biti nosioc programa obilježavanja .
-25.10.2016.g.predali smo natječaj za predlaganje projekata koje provode udruge s ciljem jačanja svijesti o značaju udruga osoba s invaliditetom na lokalnoj razini za 2017.godinu Dubrovačko neretvanske županije.
-02. prosinca 2016.g. Povjerenstvo za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika u suradnji s Udrugom Poseban prijatelj obilježili su Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Hotelu Hilton Imperial prigodnim domjenkom. Tim povodom dodjeljena su priznanja za doprinos poboljšanju života i promicanje zaštite prava osoba s invaliditetom doktorici Mariji Sršen – Krstulović iz Pedrijatrijske ambulante Opće bolnice Dubrovnik, Patriciji Švaljek voditeljici Društva multiple skleroze Dubrovačko neretvanske županije, te Općoj bolnici Dubrovnik. Na domjenku su pozvane sve udruge osoba s invaliditetom Grada Dubrovnika.
-05. prosinca 2016.g. zamjenik župana Davorko Obuljen primio je predstavnike Udruga osoba s invaliditetom u hotelu Hilton Imperial povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Zamjenik župana je zahvalio predstavnicima udruga koje provodeći svoje programske aktivnosti ,doprinose unapređenju kvalitete života osoba s invaliditetom Dubrovačko neretvanske županije. Dubrovačko neretvanska županija prepoznaje djelovanje ovih udruga i podupire njihova nastojanja u izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom.Ovom prigodom predstavnici udruga osoba s invaliditetom Dubrovačko neretvanske županije upoznali su zamjenika župana Obuljena s izazovima s kojima se suočavaju u svom radu te dali prijedloge za moguća poboljšanja.Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se svake godine 03. prosinca s ciljem postizanja punog uživanja ljudskih prava i omogućavanja aktivnog sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvo.
Svakoj udruzi osoba s invaliditetom sa područja Dubrovačko neretvanske županije uručena je prigodna novčana pomoć u iznosu od 3.000,00 kuna.
-Udruga je obilježila blagdan Svete Lucije prigodnim domjenkom u prostorijama udruge, gdje su bili pozvani svi članovi. Članovi su se družili , počastili kolačima i sokovima.
-Folklorni ansambl Linđo je 13.prosinca 2016.g. održao već sedamnaestu godinu za redom , tradicionalni humanitarni koncert u Kazalištu Marina Držića s kojega je sav prihod od prodanih karata donirao Udruzi slijepih. Uz dvije premijere A sastav održan je i nastup najmlađih i najstarijih članova Linđa pod vodstvom novog umjetničkog direktora FA Linđa Krunoslava Šokca. «Linđovo blago» je otpjevalo i otplesalo Konavosko potkolo, dok je veteranski sastav sudjelovao u izvedbi bunjevačkih plesova, glazbenih točaka koje su pripremili za ovu prigodu. Uz dubrovačku poskočicu Linđo, Vrličko kolo te bunjevačke i međimurske plesove, otplesane su dvije premijere, pjesme i plesovi iz Brodskog Posavlja, glazbeni intermezzo «Cvetje moje». Program je obogatila i Ženska klapa FA Linđo.
-Hrvatski savez slijepih Zagreb dodijelio je najpotrebitijem članu naše udruge božičnicu u iznosu od 1.000,00 kuna bruto.Odlučeno je da se Božičnica dodijeli Andrei Leventić.
Na kraju godine posjetili smo naše članove koji su bolesni u njihovim domovima.
-U izvještajnom razdoblju održano je 8 sjednica Izvršnog odbora na kojim se raspravljalo o izvještaju o radu u proteklom razdoblju. Razgovorom s članovima i njihovim obiteljima uz njihove prijedloge i sugestije smo utvrdili kolika je uspješnost i zadovoljstvo članova uslugom i pomoći članovima.
Pošto se radi o slijepim osobama ankete o vrednovanju programa i aktivnosti obavljali smo usmeno.
Korisnici su izuzetno zadovoljni provedenim aktivnostima i pomoći koja se pruža članovima kao što su usluge pratitelja, pomoći u pružanju savjetodavne i pravne pomoći . Članovima se pomagalo u individualnim kontaktima prema njihovim potrebama , pisanjem zamolbi i zahtjeva i komunikacijom s raznim pravnim subjektima i ustanovama.
Udruga se zahvaljuje svim donatorima i građanima koji su pomogli u realizaciji programa.
U realizaciji programskih aktivnosti pomogli su nam Grad Dubrovnik, Dubrovačko neretvanska županija, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Općina Župa dubrovačka, Općina Blato, Folklorni ansambl Linđo , Zaklada Blaga djela, Luka Dubrovnik, Rezervat Lokrum, Lions club Libertas, Valamar riviera d.d. , Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Atlantska Plovidba , Dubrovačka biskupija-Župa Sv. Mihajla- Dubrovnik, Pemo i građani svojim donacijama.
Zahvaljujemo se Općoj bolnici Dubrovnik-Očnom odjelu i ambulanti na dobroj suradnji, pomoći i brizi za naše članove.
Osim navedenog radilo se i na ostvarivanju zakonskih prava novoprimljenih članova.

Predsjednica
Rosa Matić

Misija udruge slijepih Dubrovačko - neretvanske županije

je promicanjem i provedbom antidiskriminacije, jednakih mogućnosti i univerzalnog dizajna pridonijeti afirmaciji slijepih osoba u Dubrovačko - neretvanskoj županiji te u Republici Hrvatskoj.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Login

Please login using your credentials recived by email when you register.


Zaboravili ste lozinku? |  Zaboravili ste korisničko ime?

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×