Udruga slijepih posjetila Vukovar

Udruga slijepih Dubrovačko neretvanske županije organizirala je i realizirala četverodnevni izlet ( od 06. do 09. listopada 2016.godine ) «Posjet Vukovaru».Uz Vukovar kao glavno odredište posjetili smo i Mostar,Vinkovce, Ilok, PP «Kopački rit», te Osijek i Sarajevo.Članovi su imali veliku želju posjetiti Vukovar smatrajući da je obveza svakoga hrvatskog građanina ( bez obzira na nacionalnost, vjersku i političku pripadnost i svjetonazor ) da bar jedanput posjeti Vukovar- simbol otpora i stradanja u Domovinskom ratu. Prema programu prvog dana ( 06. listopada četvrtak ) krenuli smo u 7 sati iz Dubrovnika uz usputno zaustavljanje na kavu u Neumu ,stigli smo u Mostar na pauzu i obilazak.Nastavili smo putovanje preko BiH do Vinkovaca gdje smo se smjestili u hotel Slavonija u kojem smo koristili tri polupansiona.

Drugog dana ( 07. listopada petak ) krenuli smo na dogovoren posjet Vukovarskoj bolnici gdje nas je dočekala gospođa Nevenka koja nam je opisala događanja u bolnici i Vukovaru tijekom rata, i koliko je bilo značenje same bolnice u koju je pristizalo sve više ranjenika i stanovnika jer je sve bilo porušeno.Pogledali smo podrumske prostorije –Muzej sjećanja-u kojima je nadljudskim naporima u nemogućim uvjetima , sve do pada Vukovara ( 18. studenog 1991.godine ), pružana pomoć ranjenicima i civilima koji su tražili zaštitu , a što su učinili pripadnici tzv. JNA opće-poznato je.Potom smo pogledali film o stradanjima Vukovara 1991.godine i događanjima u bolnici. Svi članovi su bili potreseni posjetom bolnice i filmom koji je prikazan.

Slijedio je odlazak na Ovčaru , Spomen domu i Memorijalnom groblju gdje smo zapalili svijeće.

Nakon toga slijedio je posjet Iloku najistočnijem gradu Hrvatske.Uz pratnju mjesnog vodiča obišli smo Iločke podrume , kušali Iločki traminac i Posjetili dvorac obitelji Odescalchi s prekrasnim vinogradima i velikim golf terenom.U povratku smo posjetili Spomen križ na ušću Vuke u Dunav na kojem je uklesano na glagoljici «Navik on živi ki zgine pošteno».Križ je podignut u travnju 1998.godine u spomen svima koji su stradali za slobodu Hrvatske.I tu smo zapalili svijeću.

Trećega dana ( 08. listopada subota ) posjetili smo vodotoranj simbol otpora gdje smo zapalili svijeću, te nastavili put prema Parku prirode Kopačkom ritu gdje smo uz stručno vodstvo obišli park i vozili se kanalima jezera s brodićem Liska, zatim smo pogledali film o prekrasnom parku prirode koje je stanište ptica močvarica.Kopački rit je uglavnom močvarno područje gdje se najviše mogu promatrati ptice močvarice.Najatraktivnije ptice za promatranje su svakako štekavci koji se mogu vidjeti u iznimno velikom broju, te velika kolonija kormorana i sivih čaplji. U popodnevnim satima iza ručka krenuli smo prema Osijeku zaustavili smo se na Trpinjskoj cesti takozvanom groblju tenkova, odali počast zapovjedniku Blagu Zadri i dolaskom u Osijek uz pratnju mjesnog vodiča obišli Gradsku tvrđu, Trg Sv. Trojstva, Gornji i Donji grad , Trg Ante Starčevića i crkvu Sv. Petra i Pavla.Kratko smo se odmorili uz kolač i kavu i vratili u Vinkovce.
Četvrti dan ( 09. listopada nedjelja ) krenuli smo iz Vinkovaca u 8 sati prema Dubrovniku. Svratili smo u Sarajevo gdje smo nakon ručka sa stručnim vodičem posjetili Inat kuću , Baščaršiju , Morića han, sinagogu, džamiju, te katoličku katedralu izgrađenu 889.godine.Nakon kratkog odmora nastavili smo prema Dubrovniku i uz usputno zaustavljanje uz pjesmu veselo raspoloženi stigli u Dubrovnik oko 22 sata puni pozitivnih dojmova i sretni što smo uspjeli posjetiti grad heroj -Vukovar prijatelj Dubrovnika.

Ovaj predivan izlet ne bi mogli ostvariti da nije dobrih ljudi i donatora ( Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Valamar riviera d.d.,
Grad Dubrovnik, Rezervat Lokrum,Lions club Libertas, Atlantska plovidba d.d., Zaklada Blaga djela, ) koji su nam pomogli u realizaciji ovog putovanja na čemu im se iskreno zahvaljujemo.

Predsjednica
Rosa Matić

Misija udruge slijepih Dubrovačko - neretvanske županije

je promicanjem i provedbom antidiskriminacije, jednakih mogućnosti i univerzalnog dizajna pridonijeti afirmaciji slijepih osoba u Dubrovačko - neretvanskoj županiji te u Republici Hrvatskoj.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Login

Please login using your credentials recived by email when you register.


Zaboravili ste lozinku? |  Zaboravili ste korisničko ime?

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×