PROMICANJE ZDRAVLJA: važnost prehrane u životu slijepih i slabovidnih osoba

Djelatnice Službe za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije danas su članicama Udruge slijepih održale predavanje o pravilnoj prehrani. Osim savjeta o održavanju idealne tjelesne težine, svi prisutni izmjerili su razinu šećera i kolesterola u krvi, ali i težinu te udio masnog tkiva u ukupnoj masi.

"Najvažnije je pridržavati se osnovnih principa pravilne prehrane koja uključuje prehranu bogatu svježim sezonskim voćem i povrćem, integralnim žitaricama (orzo, proso, riža, zob), mahunarkama, ribom, nemasnim mesom, a izbjegavati namirnice bogate jednostavnim šećerima i zasićenim masnim kiselinama", kazala je prisutnima nutricionistica Marija Vezilić.

Dodala je kako gubitak kilograma treba svesti na 10% od sadašnje težine godišnje. Na primjer ako osoba ima 90 kilograma, prvi cilj bi trebao biti 9 kg u prvoj godini, u slijedećoj godini 8 kg i tako dok se ne dostigne ciljana težina.

Liječnica Ankica Đono Boban istaknula je kako je važno redovito vježbati i potrošiti ono što smo pojeli, kazavši da samo hodanje i kućanski poslovi nisu dovoljni, već bi trebalo aktivnije i intenzivnije vježbati.

No članice Udruge slijepih imaju problema baš s fizičkom aktivnosti. Zbog brojnih prepreka na dubrovačkim ulicama, plažama, u dvoranama i nepostojanja posebnih programa namijenjenih slijepim i slabovidnim osobama, teško je biti fizički aktivan.

Predsjednica udruge Rosa Matić još jednom je podsjetila kako su slijepe i slabovidne osobe u Hrvatskoj zakonski zakinute za mnoge benificije, pa smo tako u pogledu dodatka za slijepe osobe daleko ispod standarda razvijenih zapadnih zemalja, ali i iza susjednih nam Srbije BiH i Crne Gore.

Druženje na Dan žena završilo je čašćenjem uz prigodne ruže.

K. Fiorović (www.dubrovniknet.hr)

Misija udruge slijepih Dubrovačko - neretvanske županije

je promicanjem i provedbom antidiskriminacije, jednakih mogućnosti i univerzalnog dizajna pridonijeti afirmaciji slijepih osoba u Dubrovačko - neretvanskoj županiji te u Republici Hrvatskoj.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Login

Please login using your credentials recived by email when you register.


Zaboravili ste lozinku? |  Zaboravili ste korisničko ime?

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×